Valmistujaisjuhlat - kesäloma alkaa!

13.05.2013

Valmistujaisjuhlat ovat täynnä positiivista energiaa. Oma esikoiseni ja siskoni lapsista kaksi valmistuvat samana päivänä. On hyvin tärkeää, että valmistumista osataan juhlia muidenkin kuin ylioppilaiden keskuudessa. Valmistutaan sitten ammattiin tai ylioppilaaksi, aina on paikka juhlia. Juhlissa tarjottavat ruoat ovat aina juhlien keskiössä. Ohessa muutama vinkki, joita kannattaa muistella, kun suunnittelee juhlaruokien tarjottavia.

  1. Huomioi suunnitteluvaiheessa, kestääkö ruuan ulkonäkö kauniina pöydässä koko tarjoilun ajan.
  2. Tarjoa kylmä kylmänä ja kuuma kuumana. Graavi lohi ei maistu kovin hyvältä lämpimänä.
  3. Kata buffetpöytään useampi ottopiste (max 30 hlö/ ottopiste). Helpotat vieraiden kulkua eikä synny ruuhkia.
  4. Varaa ruuille sopivat ottimet. Valitse tarjottavaksi ruokia, joiden ottaminen on helppoa.
  5. Viipaloi leivät, paloittele kasvikset ja hedelmät sopivan pieniksi.
  6. Varaa etenkin kesäaikaan riittävästi juotavaa ja laseja. Jos tarjoat alkoholia, varaa aina myös alkoholiton vaihtoehto onnittelumaljalle ja ruokajuomille.
  7. Muista, että vähän ja hyvää toimii aina paremmin kuin paljon ja keskinkertaista. Moni vieras käy monta juhlapaikkaa yhden päivän aikana, tämäkin tukee suppeaa valikoimaa.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että juhlat ovat aina juhlijansa näköiset. Nättiä  päälle ja onnittelemaan valmistuneita!

Aki Wahlman

Vuohenjuustoleipä ja meloni-vihersalaattia

Me suomalaiset syömme melkoisesti vuohenjuustoa. Kylmänä se ei ole mikään juttu, mutta pannulla lämpö alkaa avaamaan maku. Vuohenjuusto sopii erittäin hyvin myös perunamuusiin, mutta silloin kannattaa ostaa pehmeää versiota.

4 viipaletta vuokaleipää
600 g hunajamelonia
4 tomaattia
200 g kurkkua
0,5 dl balsamiviinietikaa
50 g voita
80 g vuohenjuustoa
50 g pähkinäsekoitusta
200 g salaattisekoitusta
pähkinäöljyä ja punaviinietikkaa kastikkeeksi

Leikkaa leivästä reunat pois ja viipaloi vuohenjuusto. Levitä vuohenjuustoviipaleet leipien päälle ja sivele pinnalle ohut kerros voita ja paista kuumalla pannulla 15 sekuntia voipuolelle kaunis pinta. Leikkaa melonista, kurkusta ja tomaatista lohkoja tai viipaleita. Sekoita salaattiaineet keskenään ja mausta öljyllä ja etikalla. Laita lautasen pohjalle reilusti salaattia ja lopuksi päälle paahdetut juustot.

Ruokakuva toukokuu 2013