Sadonkorjuuta Finnwearin T-paidassa

01.08.2013

Aki, heinäkuu 2013

Marjat ja vihannekset palkitsevat kotitarhurin kesäisen aherruksen. Nyt voisi ystäville järjestää oikein sadonkorjuujuhlat pimenevien iltojen paratiisissa!

Heinäkuusta lähtien mansikoiden pakastaminen, mehujen höyrystäminen ja herneiden ryöppääminen täyttävät keittiön mahtavilla tuoksuillaan, joihin oman lisänsä antavat mausteyrttien ja omenien ihanat aromit. Oman puutarhan antimet maistuvat verrattomasti maukkaammilta kuin kaupasta ostetut, sillä kasvun seuraaminen ja sadonkorjuu ovat osa nautintoa.

Herkuteltu tietysti on jo pitkin kesää; monet kasvikset valmistuvat ennen varsinaista sadonkorjuuta, ja varastovihanneksiakin voi napostella keskenkasvuisina. Juuri siksi valmistin Teille ohjeen raakakasvissalaatista.

Alkukuivahtamisen jälkeen sipulien annetaan levätä kolmisen viikkoa 25–35 asteen lämpötilassa, kunnes kaulaosa on kuivunut umpeen. Nyt naatit irrotetaan kiertämällä. Kuivuneen sipulin kaula on ohut ja naatit irtoavat helposti. Sato säilytetään mieluiten viileässä ja kuivassa paikassa, mutta sipulit pärjäävät myös huoneenlämmössä, jos ne on ensin kuivatettu huolellisesti. Savusaunassa kuivatut sipulit on parasta, mitä ikinä olen maistanut. Jos sinulla tähän on mahdollisuutta, niin kokeile!

Mausteyrtit tulisi korjata poutasäällä mieluiten aamupäivällä, jolloin useimpien lajien aromiaineet ovat korkeimmillaan. Yrtit joko kuivataan tai pakastetaan. Parhaiten makuaineet säilyvät pakkasessa.

Grilliin hyvää lihaa ja rapeaa pekonia sekä lisäkkeeksi herkullista raakakasvissalaattia, nam!

Aki
Finnwear-kokkisi grillin ääreltä