Pääsiäinen

15.03.2013

Kokki Aki pääsiäinen 2013

Pääsiäinen on kristinuskon kirkkovuoden vanhin ja merkittävin juhla. Pääsiäinen aloittaa kevään suuren ruokasesonkijuhlan. Tunnetuin ja aito suomalainen pääsiäisruoka on mämmi, jota on valmistettu jo katolisena aikana. Itse muistan hyvin, kun italialainen kollegani maistoi mämmiä, kuohukermalla ja sokerilla;  sokerista hän piti!
Mämmi valmistetaan maltaista, ruisjauhoista ja vedestä imellyttämällä, jonka jälkeen seos paistetaan uunissa. Alun perin mämmi valmistettiin tuohesta valmistettuihin tuokkosiin. Nykyään mämmi tehdään uunivuokaan ja kääritään kauniiseen Nanson liinaan.

Muna, pääsiäisen sanoman symboli

Munat ovat myös ihmisten henkisen kasvun ja elämän jatkumisen vertauskuva.
Ortodoksisen paaston aikana kieltäydyttiin kananmunien syönnistä ja niitä kerääntyi varastoihin. Pääsiäisenä niitä sitten riitti maalattaviksi, kopsautettaviksi, koristeluun ja lahjoiksi. Omasta lapsuudesta  muistan, miten innokkaina ensin värjättiin sipulinkuorella kaunis pohjaväri ja sitten omat graafiset kuviot päälle.

Pääsiäisen perinteiset ruuat

Lammaspaisti on kuulunut muualla maailmassa jo 600-luvulta lähtien pääsiäisaterialle. Se muistuttaa Kristuksesta uhrikaritsana, joka toimi syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana. Meillä Suomessa pääsiäislampaan syöminen on yleistynyt vasta viime vuosikymmeninä. Osta kunnon lampaanpaisti ja hauduta miedolla lämmöllä, näin saat mehukkaan juhlaruoan. Pääsiäisenä aloitetaan pihahommat ja sehän sujuu parhaiten Finnweari n vaatteissa.
Kaikille hyvää pääsiäistä ja meikäläinen alkaakin värjätä kananmunia.

Aki Wahlman
Kokkinne