Kesäherkuttelua Aki Wahlmanin tapaan

12.06.2013

Kesäherkuttelua

Aki, kesä 2013

Kesä on mainiota aikaa syödä ylenpalttisesti ravintorikkaita kasviksia, niiden ollessa parhaimmillaan. Parhaan parsakauden ja varhaiskaalien mentyä kohta seuraa perässä erilaiset salaatit, raparperi sekä kukka- ja parsakaalit. Kasvisvalikoima on erittäin runsas koko kesän, siksi halusinkin aloittaa kesäkuun uudella perunalla. Muistakaa, että siikli on pottujen kunkku!

Hyvä vaihtoehto on myös coleslaw eli kaalisalaatti, joka sisältää ainakin kaalia ja porkkanaa sekä jotakin sipulia kastikkeessa. Kaalisalaatti on mainio kumppani grilliruokien seurana, mutta sopii nautittavaksi sellaisenaankin. Herneet ovat erittäin hyvä kesäinen välipala. Riivi herneitä kulhoon, sirottele päälle yrttejä, murskattu valkosipuli ja hieman oliiviöljyä.

Juhannukseen kuuluvat usein uudet perunat. Perunoiden seurana on perinteisesti nautittu silliä ja tietenkin myös tilliä. Kokeile tänä kesänä perunoiden parina ehdottamaani kokonaisuutta, sillä on mukava aloittaa kesäilta.

Kesään kuuluvat myös kylmät keitot, kuten perinteinen gazpacho eli tomaattikeitto. Kylmiä keittoja voit valmistaa hellepäivien kunniaksi myös kurkusta, tuoreista herneistä, lehtiselleristä tai avokadosta. Lisää pieni määrä Tabascoa, niin kesähelle ei tunnu missään.

Soosiakin tarvitaan

Kesällä kalan, kanan, lihan tai kasvisten seurana maistuvat parhaiten kylmät kastikkeet. Voit valmistaa herkullisen kastikkeen kermaviilistä, jogurtista tai perinteiseen tapaan makuöljyistä, joissa pohjana on raikas hyvä oliiviöljy tai kylmäpuristettu rypsiöljy. Lisää joukkoon paljon lehtiyrttejä, chiliä, pähkinää jne.

Ensi kuussa ollaan sitten voimakkaasti grillin ääressä ja annan Teille oivat vinkit grillaukseen ja grillin hoitoon.

Finnwearilta kesäkokkinne Aki

Uusi peruna kuuluu juhannukseen kuin kuusi jouluun

1 kg siikliä
50 g parmesaanijuustoa raasteena
2 dl majoneesia
¼ sitruunan mehu ja raastettua kuorta
100 g sinappisilliä
100 g savusiikaa
1 rkl kaprista
100 g savustettua savulohta
1/2 dl mätiä
4 retiisiä viipaloituna

Raasta parmesaani mahdollisimman hienoksi raasteeksi ja sekoita se 1 desilitraan majoneesia, mausta sitruunamehulla ja raastetulla sitruunan kuorella. Paloittele savusiika ja sekoita se lopun majoneesin joukkoon, lisää kapris ja sekoita tasaiseksi.

Keitä perunat suolavedessä napakan kypsiksi. Jäähdytä. Leikkaa perunan pitkältä sivulta ohut viipale pois ja puolita peruna. Laita leikkuupinnalle mätitahnaa ja parmesaanimajoneesia. Laita seuraavaksi päälle erilaisia sillejä, kylmäsavulohta, kananmunaa, mätiä jne.

Kesäherkkuja 2013