Huhtikuussa valmistaudutaan kevääseen ja vappuun

05.04.2013

Huhtikuu on näin merellä viihtyvälle ihmiselle vuoden hienointa aikaa. Samalla tästä ajasta alkaa uuden vuoden ruokasesonki. Tarjolle tulee parsaa, raparperia, aloitetaan ensimmäiset grillaukset ja laitetaan sima käymään.

Vappuun liittyy aika paljon erilaisia latauksia, mutta parasta siinä on piknik-kulttuuri. Olipa suunnitelmissa piknik, brunssi tai buffet, hyvä vappumenu sisältää sopivasti suolaista ja makeaa. Erilaiset pikkusyötävät kuten piiraat, wrapit, salaatit, kolmioleivät ja voileipäkakut maistuvat juhlajuoman kera. Perinteisten makeiden vappuherkkujen kuten munkkien ja tippaleipien vaihtoehtona voi tarjota esim. raikasta rahkatäytteistä juustokakkua tai sitten täyttää munkkeja erilaisilla täytteillä. Toimii hienosti.

Aloita menun miettiminen ajoissa. Suunnittele menu niin, että voit tehdä mahdollisimman paljon etukäteen. Jätä ruokien viimeistely h-hetkeen, näin sinulle jää enemmän aikaa nauttia juhlatunnelmasta.
Yhdistä rohkeasti vapun kestosuosikkeja kuten nakkeja ja perunasalaattia sekä uusia makuja. Ota huomioon myös mahdolliset kasvissyöjät. Dippikasvikset kuuluvat vappuun ja samoin silliherkku janoisuutta lisäämään! Iloisen värinen kattaus ja koristelu viimeistelevät juhlavan pöydän. Nansolta löytyy iloisuutta lisääviä serviettejä ja monet ruoat voi pakata keittiöliinan sisään tarjolle.
Kun valmistaudut vappubrunssille, muista laittaa lämmintä alle!

Finnwearin perinteinen sima

Ainekset
4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1 - 2 sitruunaa
1/5 tl tuoretta hiivaa
sokeria, rusinoita

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristetun sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Se onnistuu helpoiten, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen. Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä yhdestä kahteen vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Muistathan, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Vapputerveisin

Aki "tippaleipä" Wahlman