Elokuu on rapujen ja sienten juhla-aikaa

15.08.2013

Aki, elokuu 2013

Ravut ovat loistavaa seurusteluruokaa, joten niiden ympärille voi järjestää vaikka rapuillalliset. Ravut ovat sen verran täyttävää syötävää, ainakin leivän osalta, että sienipasta on loistava pääruoka. Jälkiruoaksi hieman marjoja ja mahdollisimman vähän snapsia. Rapujen syönti on aikaa vievää ja sotkuista puuhastelua, joten rapujuhlapöytään täytyy varata runsaasti lautasliinoja. Jokaiselle vieraalle voi myös hankkia oman rapukaulurin, jolla suojataan vaatteet. Lisäksi jokaiselle ruokailijalle katetaan pieni sitruunaviipaleilla tai mustaherukanlehdillä ryyditetty vesikulho käsien huuhtelua varten.

Rapujen syömisessä hyvä apuväline on rapuveitsi. Rapuveitsen lisäksi kaikille katetaan voiveitsi sekä rapu- ja leipälautanen. Rapujuhlapöytään varataan keitettyjen rapujen kanssa runsaasti paahtoleipää, voita ja silputtua tilliä, joista jokainen juhlija saa koota rapuleipänsä itse. Itse laitan usein myös chilipohjaista majoneesia tarjolle, ainakin lapset pitävät niistä.Lasit valitaan juomien mukaan. Perinteisiä  juhlajuomia ovat snapsi ja valkoviini, mutta myös olutta voi tarjota rapujen kyytipoikana, eikä pidä tietenkään unohtaa alkoholittomia juomia.

Rapupöydän kattaukseen kannattaa panostaa. Kankaiset rapukaulurit ja iso kangasservetti sylissä juhlistavat iltaa hienosti. Terassille runsaasti lyhtyjä pimenevää iltaa varten. Rapuillallisen tunnelma on aina sopivan rento ilman alkoholiakin. Hieno tapa on valita ensimmäinen rapu lähellä istuvalle vierustoverille, siitä se ilta lähtee liikkeelle.

Toivottavasti tämä perinne ei kuole koskaan..!

Finnwear-kokkinne rapukaulurilla
Aki

Sienipasta rapujuhliin

Ainekset
500 g kuivapastaa
2 sitruunaa (yhden raastettu kuori)
2 tomaattia
100 g kanttarellia, suppilovahveroa, tattia
2 dl chili-tomaattimurskaa
2 rkl kapriksia
1 dl oliiviöljyä
50 g mustia oliiveja
basilikaa
suolaa
2 viipaletta vuokaleipää
1 oksa rosmariinia
50 g parmesaania raasteena

Valmistusohjeet
 Raasta sitruunan kuori ja puserra sitruunoista mehu. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sinne sieniviipaleet. Hauduta kunnes sienistä on neste haihtunut. Lisää joukkoon sitruunan kuoret , mehu ja pilkotut tomaatit. Lisää silputtua basilikaa, kaprista,  mausta pippurilla ja suolalla. Hauduta 5 minuuttia ja sekoita kastike esikeitetyn pastan kanssa. Paista kuumassa oliiviöljyssä rosmariinioksan kanssa ohuita leipäviipaleita, kunnes leipä on rapeaa ja ripottele sitä pastan päälle.

Ruokakuva elokuu 2013