Tekstiilien ympäristövaikutukset

Tekstiilituotteiden koko elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin vaikuttaa valmistustavan lisäksi raaka-aineet, niiden alkuperä sekä tuotteen kestävyys. Tutkimusten mukaan tekstiilituotteen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista peräti kaksi kolmasosaa syntyy tuotteen käytön ja hävittämisen aikana.

Nanso Groupin tuotteet on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja suunniteltu kestämään käyttöä, joten ne ovat erinomainen valinta myös ekologisuutta arvostavalle kuluttajalle. Kuluttajan rooli tekstiilien ympäristökuorman vähentämiseksi on ostaa käyttötarkoitukseen sopiva tuote ja huoltaa sitä hoito-ohjeiden mukaisella tavalla.

Tuotteiden laatu on Nanso Groupille yksiselitteinen arvo, joten raaka-aineiden valinnassa panostetaan ensisijaisesti niiden laatuun. Nanso Group on pyrkinyt lisäämään ekologisten raaka-aineiden osuutta tuotteissa ja pakkauksissa. Tavoite ohjaa Nanso Groupin tuotekehitystä, joka seuraa alan kehitystä ja testaa uusia materiaalivaihtoehtoja jatkuvasti. Haasteen on ollut löytää ekologisia materiaaleja, jotka täyttävät Nanso Groupin tuotteilleen asettamat laatuvaatimukset.

Materiaalit

Materiaalien asettaminen ympäristönäkökulmasta paremmuusjärjestykseen on haastavaa, sillä raaka-aineen laatu vaikuttaa oleellisesti tuotteen käyttöikään ja siten tekstiilien koko elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin.

Vuonna 2013 Nanso Groupin tuotteissa eniten käytetty raaka-aine oli puuvilla. Muita yrityksen tuotteissa yleisesti käytettyjä raaka-aineita olivat viskoosi, modaali ja polyamidi, jota käytetään sukkahousujen perusraaka-aineena. Monipuolisilla materiaalivaihtoehdoilla tarjotaan asiakkaille ja kuluttajille mahdollisuus tehdä juuri omaan arvomaailmaan sopivia valintoja.

Haluamme lisätä kuluttajien saatavilla olevaa materiaalitietoa tuotteissamme käytettävistä materiaaleista, joten näille sivuille päivitämme myös jatkossa tietoa materiaalien ympäristövaikutuksista.

Puuvilla

Puuvilla on maailman eniten viljelty tekstiilikuitu ja kehitysmaissa monen viljelijäyhteisön taloudellinen tuki. Puuvillan viljely tapahtuu usein vesiniukoilla alueilla, mikä on ympäristönäkökulmasta haasteellista torjunta-aineiden ja runsaan kastelun vuoksi. Lisäksi puuvillan tuotantoketju on usein vaikeasti jäljitettävissä, sillä kehrääjät sekoittavat tavallisesti eri maanosissa viljeltyjä kuituja laadukkaan langan valmistamiseksi. Nanso Groupin käyttämät puuvillalangat valmistetaan pääasiassa Australiassa, Yhdysvalloissa, Turkissa, Intiassa ja Pakistanissa viljellystä puuvillasta, mutta nykyisten työkalujen avulla tarkan alkuperän selvittäminen on mahdotonta.

Ominaisuuksiensa ansiosta puuvilla soveltuu kuitenkin hyvin tuotteisiimme. Se on suhteellisen kestävä kuitu, joka hengittää, imee kosteutta ja on helppo värjätä. Puuvilla tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, eikä sähköisty. Nykyisillä  viimeistyskäsittelyillä myös puuvillan heikkouksia, kuten rypistyvyyttä  ja pesussa kutistumista, voidaan parantaa huomattavasti.

Reilun kaupan puuvilla

Perinteisen puuvillan lisäksi Nanso Group käyttää Reilun kaupan periaatteiden mukaan viljeltyä puuvillaa. Reilun kaupan puuvillan tuotannossa noudatetaan aina Reilun kaupan kriteerejä, joissa mm. kielletään geenimuunneltujen siemenien käytön viljelyssä sekä pyritään korvaamaan keinotekoiset lannoitteet ja torjunta-aineet luonnonmukaisilla menetelmillä. Reilun kaupan puuvillasta maksetaan kehitysmaiden viljelijöille vähintään Reilun kaupan takuuhinta, joka kattaa aina vähintään viljelystä aiheutuneet kustannukset, vaikka puuvillan markkinahinta muuten ailahtelisi. Lisäksi viljelijäosuuskunnille maksetaan erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu yhteisöä hyödyttävien hankkeiden kehittämiseen.

Viljelyn eettiset ja ekologiset näkökulmat huomioiva Reilun kaupan puuvilla sopii hyvin Nanso Groupin edustamiin arvoihin. Valmistamme Reilun kaupan puuvillasta tuotteita Nanso- ja Finnwear-brändeillä.

Bambuviskoosi

Bambuviskoosi on muuntokuitu, joka valmistetaan bamburunkokasvin selluloosasta perinteisellä viskoosin valmistusmenetelmällä. Viskoosikuidun valmistusprosessi kuluttaa runsaasti vettä, energiaa ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Bambuviskoosia voidaan kuitenkin pitää melko ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, sillä bambu on yksi maailman nopeakasvuisimmista heinäkasveista eikä sen viljelyyn tarvitse käyttää keinokastelua, lannoitteita tai torjunta-aineita.

Bambukuidun pyöreä muoto ja sileä pinta antavat neulokselle pehmeän tunnun, hienostuneen kiillon ja hehkuvan syvät värit. Ontelomaisen rakenteen ansiosta bambukuitu tasaa lämpöä eli lämmittää kylmällä ja viilentää lämpimällä ilmalla. Kuidun rakenteen ansiosta bambu pystyy myös imemään itseensä runsaasti kosteutta tuntumatta märältä. Ylivertaisten käyttöominaisuuksiensa vuoksi bambuviskoosi on suosittu erityisesti ihoa lähellä olevissa tuotteissa.

Lyocell

Lyocell (Tencel) on eucalyptus puun selluloosasta  valmisettava muuntokuitu. Lyocellin valmistusprosessi on hyvin ympäristöystävällinen, koska prosessissa käytetyn massan liuotuskemikaali on myrkytön ja se voidaan kierrättää prosessissa. Suljetun valmistusprosessin ansiosta lyocellin valmistus kuluttaa myös vähemmän vettä ja energiaa, kuin muiden selluloosamuuntokuitujen valmistus.

Lyocell-neuloksen tuntu on ylellisen pehmeä ja silkkimäinen. Hengittävän lyocell-kuidun kosteustasapainon säätelykyky on kaksi kertaa parempi kuin puuvillan, joten sillä on viilentävä ja lämmittävä vaikutus. Lyocellin huono puoli on sen pitkä ja kallis valmistusprosessi.