Omistajien ja johdon ajatuksia

Omistajien ja johdon ajatuksia

Viinivaikuttajana ja -viljelijänä paremmin tunnettu Juha "Pokku" Berglund on osallistunut Nanson hallitukseen vuodesta vuodesta 1989 lähtien. Hallituksen jäsenenä ja varsinkin sen puheenjohtajana Berglund on kokenut toimialan murroksen läheltä.

-    Suomalainen tekstiili- ja vaatetusteollisuus on taistellut olemassaolostaan jo vuosikymmeniä. Monet kilpailijamme ovat vuosien kuluessa siirtäneet tuotantonsa Suomesta halvemman työvoiman maihin tai lopettaneet toimintansa kokonaan, muistelee Pokku.Nanso on uinut alan kehityksessä vastavirtaan ja haasteista huolimatta onnistunut säilyttämään vaatteita valmistavaa teollisuutta Suomessa. Nykyisin yhtiöllä on kolme omaa tehdasta: trikootehdas Nokialla, sukkahousutehdas Torniossa ja sukkatehdas Tallinnassa. Lisäksi Nansolla on osakkuus Virossa sijaitsevasta ompelimosta. Vuonna 2013 yhtiön liikevaihdosta 60 prosenttia tuli omilla tehtailla valmistetuista tuotteista.

-    Tuotteemme eivät aina ole markkinoiden edullisimpia, mutta sen sijaan ne ovat aina laadukkaita ja inhimillisiä arvoja kunnioittaen valmistettuja. Tämä filosofia on periytynyt yhtiössä sukupolvelta toiselle emmekä halua tinkiä arvomaailmastamme haastavinakaan aikoina, Pokku kertoo.

Vuonna 2013 tuntuvasti tappiolle painunutta tulosta selittävät muun muassa yhä koveneva kilpailu sekä heikko kuluttajakysyntä. Perheyhtiön tavoin Nansossa tarkastellaan toimintaa kvartaalien sijaan usean vuoden ajanjaksolla, mutta toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi viimeisen kahden vuoden aikana on jouduttu tekemään myös suuria muutoksia.

-    Olemme kohdanneet viime vuosina useita haasteita, eivätkä myyntitavoitteet Suomessa ja idässä ole kehittyneet odotusten mukaisesti. Meillä on kuitenkin vahva halu säilyttää tuotanto ja tekstiilialan osaaminen Suomessa myös tulevaisuudessa, Pokku vakuuttaa.

Nanso Group on yhä 100 prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa oleva perheyritys ja perheomistajuus on perusta, jonka ansiosta yhtiön liiketoimintaa on pystytty kehittämään pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Nanso Groupin nykyiset omistajat polveutuvat vuorineuvos Emil Aaltosesta, jonka näkemys ja yrittäjähenki 1930- ja 1940-luvuilla osaltaan loivat pohjaa silloisen Nokian Kutomo Oy:n tulevaisuudelle. Myös nykyiset omistajat ovat sitoutuneita perheyhtiöön ja haluavat taata toiminnan jatkuvuuden tuleville sukupolville.

-    Meille omistajille on tärkeää, että yhtiö on vastuullinen ja kilpailukykyinen siirtyessään seuraavalle sukupolvelle, aivan kuin se oli meille tullessaan, Pokku tiivistää yhtiön arvomaailmaa.