Vastuullista suomalaista muotia.

Tekstiilijätteet kiertoon

31.05.2012, Aihe: Vastuullisuus • Kirjoittaja Satumaija Mäki

Osallistuin viime viikolla Hämeen ammattikorkeakoulun Forssassa järjestämään Poistotekstiilit 2012 tapahtumaan asiantuntijapanelistina. Tapahtuman tarkoituksena oli koota yhteen eri toimijoita ja pohtia poistotekstiilien tehokkaita hyödyntämismahdollisuuksia.

Varsinainen ratkaisu tekstiilijätteen nykyistä tehokkaampaan hyödyntämiseen jäi edelleen keksimättä. Tilaisuus oli kuitenkin askel eteenpäin, sillä juuri tämän kaltaista keskustelua tarvitaan uusien toimintamallien kehittämiseksi. Tilaisuus antoi mielestäni hyvän kuvan siitä, kuinka paljon erilaisia mielipiteitä, näkökulmia ja haasteita aiheeseen liittyy.

Mikä sitten on syy, että Suomessa päätyy vuosittain noin 90 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä kaatopaikalle, vaikka kyse on hyvän kierrätyspotentiaalin omaavasta materiaalista? Vaatteet kelpaisivat periaatteessa niin uusiokäyttöön kuin kierrätykseen. Toimijoitakin on, mutta tilanne on vähän vastaava kuin se kuuluisa muna vai kana. Tekstiilijätettä hyödyntävät tahot haluaisivat, että tekstiilijätettä kerätään, jotta raaka-aineen saanti on heille taattu. Valmistajan näkökulmasta taas jätteen keräämisessä ei ole järkeä, jos hyötykäyttömahdollisuudet puuttuvat. Uusia ratkaisuja monipuolisen tekstiilijätteen kierrättämiseen todella kaivataan.

Tilaisuudessa kävi hyvin ilmi, ettei uusien tekstiilijätteen hyödyntämismahdollisuuksien kehittämisessä ei ole kyse halun tai ideoiden puutteesta. Päinvastoin. Toivottavasti tällaiset tapaamiset auttavat tulevaisuudessa löytämään myös kaikkien osapuolten, ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmasta järkevät ratkaisut tekstiilien kierrättämiseen.

Loppuun vielä vinkki kesän kotimaan matkakohteeksi. Suosittelen tutustumaan Forssan Kehräämöalueeseen , josta Hämeen ammattikorkeakoulun tilojen lisäksi löytyy muun muassa tekstiilimuseo ja ravintola. Mieletön miljöö, jossa pystyy miltei aistimaan menneen ajan. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde!

Satumaija Mäki
Nanso Groupin vastuullisuusasiantuntija

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.