Vastuullista suomalaista muotia.

Alkuperää etsimässä

06.08.2012, Aihe: Vastuullisuus • Kirjoittaja Jenni Ilmarinen

Kuluneena keväänä tein tekstiili-insinööriopintoihini liittyvän opinnäytetyön Nansolle. Työni liittyi vastuullisuusviestintään, joka on ollut paljon esillä yrityksessä viime aikoina muun muassa vastuullisuuslupausten muodossa.  Yhtenä lupauksena oli ”työskennellä vastuullisten toimintatapojen kehittämiseksi yhteistyökumppaneidemme kanssa”. Työn voisi ajatella vastaavan osaltaan tähän kysymykseen tarjoamalla tietoa tuotteista ja niiden alkuperästä.

Työtä varten valittiin 11 esimerkkituotetta, joiden alkuperä yritettiin selvittää mahdollisimman pitkälle, kenties puuvillapellolle asti? Mielestäni aihe oli äärimmäisen mielenkiintoinen!

Työssäni oli mukana niin ostettavia kuin Nanson omalla Nokian tehtaalla valmistettavia tuotteita. Kaikkien tuotteiden alkuperää ei saatu aivan pellolle asti selville, mutta kaikki lankatoimittajat olivat hyvin yhteistyöhaluisia ja auttavaisia. Luulen, että tekstiilituotteiden alkuperä on niin ajankohtainen kysymys, että he osaavat tänä päivänä jo odottaa tällaisia kysymyksiä. Hyvä näin.

Nanson tunnetuimpiin kuoseihin kuuluvan Paulakukka-malliston tuotteet olivat mukana työssäni. Paulakukka-trikootuotteet ovat Nanson omaa tuotantoa eli valmistettu Nokialla sijaitsevalla trikootehtaalla. Tuotteet valmistetaan Italiassa kehrätystä puuvilla-modaali sekoitelangasta ja Pohjois-Irlannissa valmistetusta elastaanilangasta. Langanvalmistaja ei pysty puuvillakuidun alkuperää tarkkaan kertomaan, sillä sitä ostetaan markkinatilanteen mukaan ympäri maailmaa ja se voi erien mukaan vaihdella. Tämä on tekstiiliteollisuudessa hyvin tavallista, sillä eri maista tulevat raakapuuvillakuidut sekoitetaan ennen langaksi kehräämistä puuvillatukuissa.

Joidenkin tuotteiden osalta päästiin kuitenkin lähemmäksi peltoja ja työni tuloksia on ainakin niiltäosin tarkoitus hyödyntää myöhemmin myös Nanso Groupin nettisivuilla vastuullisuusviestinnässä. Sivuilta löytyy jo nyt lisätietoa tuotteiden alkuperästä ja sen selvittämiseen liittyvistä haasteista.

Jenni Ilmarinen
Opinnäytetyöntekijä

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.