Vaatteiden tie - Alkuperä https://www.nansogroup.com Vastuullista suomalaista muotia. fiMon, 06 Aug 2012 15:28:00 +0300Wed, 12 Nov 2014 15:49:40 +0200eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Alkuperää etsimässä Mon, 06 Aug 2012 15:28:00 +0300 https://www.nansogroup.com/blogi/eettisyys/alkuperaa-etsimassa https://www.nansogroup.com/blogi/eettisyys/alkuperaa-etsimassa Kuluneena keväänä tein tekstiili-insinööriopintoihini liittyvän opinnäytetyön Nansolle. Työni liittyi vastuullisuusviestintään, joka on ollut paljon esillä yrityksessä viime aikoina muun muassa vastuullisuuslupausten muodossa.  Yhtenä lupauksena oli ”työskennellä vastuullisten toimintatapojen kehittämiseksi yhteistyökumppaneidemme kanssa”. Työn voisi ajatella vastaavan osaltaan tähän kysymykseen tarjoamalla tietoa tuotteista ja niiden alkuperästä.

Työtä varten valittiin 11 esimerkkituotetta, joiden alkuperä yritettiin selvittää mahdollisimman pitkälle, kenties puuvillapellolle asti? Mielestäni aihe oli äärimmäisen mielenkiintoinen!

Työssäni oli mukana niin ostettavia kuin Nanson omalla Nokian tehtaalla valmistettavia tuotteita. Kaikkien tuotteiden alkuperää ei saatu aivan pellolle asti selville, mutta kaikki lankatoimittajat olivat hyvin yhteistyöhaluisia ja auttavaisia. Luulen, että tekstiilituotteiden alkuperä on niin ajankohtainen kysymys, että he osaavat tänä päivänä jo odottaa tällaisia kysymyksiä. Hyvä näin.

Nanson tunnetuimpiin kuoseihin kuuluvan Paulakukka-malliston tuotteet olivat mukana työssäni. Paulakukka-trikootuotteet ovat Nanson omaa tuotantoa eli valmistettu Nokialla sijaitsevalla trikootehtaalla. Tuotteet valmistetaan Italiassa kehrätystä puuvilla-modaali sekoitelangasta ja Pohjois-Irlannissa valmistetusta elastaanilangasta. Langanvalmistaja ei pysty puuvillakuidun alkuperää tarkkaan kertomaan, sillä sitä ostetaan markkinatilanteen mukaan ympäri maailmaa ja se voi erien mukaan vaihdella. Tämä on tekstiiliteollisuudessa hyvin tavallista, sillä eri maista tulevat raakapuuvillakuidut sekoitetaan ennen langaksi kehräämistä puuvillatukuissa.

Joidenkin tuotteiden osalta päästiin kuitenkin lähemmäksi peltoja ja työni tuloksia on ainakin niiltäosin tarkoitus hyödyntää myöhemmin myös Nanso Groupin nettisivuilla vastuullisuusviestinnässä. Sivuilta löytyy jo nyt lisätietoa tuotteiden alkuperästä ja sen selvittämiseen liittyvistä haasteista.

Jenni Ilmarinen
Opinnäytetyöntekijä

]]>
Vastuullisuus Eettisyys Tuotteet jenni.ilmarinen@nansogroup.com (Jenni Ilmarinen)
Onko vaatteen alkuperällä merkitystä? Mon, 23 Apr 2012 12:00:00 +0300 https://www.nansogroup.com/blogi/eettisyys/onko-vaatteen-alkuperalla-merkitysta https://www.nansogroup.com/blogi/eettisyys/onko-vaatteen-alkuperalla-merkitysta Järjestimme viime keskiviikkona median edustajille keskustelutilaisuuden aiheesta: ”Voiko vastuullinen suomalainen vaateteollisuus olla tänä päivänä kannattavaa?” Vastausta tähän kysymykseen ei tuossa tilaisuudessa tietenkään saatu, mutta vilkasta keskustelua aihe herätti. Jäin tilaisuuden jälkeen pohtimaan, onko vaatteen alkuperällä oikeastaan merkitystä?

Kuten kaikki tiedämme, niin ensisijainen ostopäätökseen vaikuttava tekijä vaatekaupoilla on aina tuotteen ulkonäkö. Jos materiaalikin miellyttää, päädytään sovituskoppiin selvittämään kuinka vaate sopii päälle. Kaikki edellä luetellut kohdat täytyy olla kunnossa ennen kuin vaatetta edes harkitsee ostavansa. Viimeistään tässä vaiheessa huomio kiinnittyy myös hintalappuun.

Vaatteen hintaan vaikuttaa monta tekijää. Laadukas, eettiset ja ekologiset kriteerit täyttävä vaate ei voi olla halpa, eikä kotimaassa valmistettu vaate pysty hinnassa kilpailemaan Kaukoidässä valmistettuja vastaan. Tästä syystä vaatetusteollisuus on edellisten vuosikymmenten kuluessa vähentynyt Suomessa rajusti, mikä on todella sääli. Ainoastaan tuntiessamme tuotteen alkuperän voimme olla varmoja, että se on valmistettu sosiaalisesti hyväksyttävissä työolosuhteissa eikä sisällä ihmiselle tai ympäristölle myrkyllisiä aineita. Mielestäni jo tämä on hyvä syy valita kotimainen, sillä kauniita ja naisellisia vaihtoehtoja mallistoista kyllä löytyy.

Satumaija Mäki
Nanso Groupin vastuullisuusasiantuntija

]]>
Vastuullisuus Eettisyys Kotimaisuus satumaija.maki@nansogroup.com (Satumaija Mäki)