Vastuullista suomalaista muotia.

Verkkokauppaa tekemässä

18.10.2012, Aihe: Muoti • Kirjoittaja Liisa Vilen

Lokakuun viimeinen päivä aukeaa uusi, upea verkkokauppamme Nansoshop.com. Töitä uuden verkkokaupan eteen on tehty hyvin pitkälti koko alkuvuoden ajan ja nyt loppua kohden vauhti vain kiihtyy.

Nanso Groupilla on tällä hetkellä Suomessa 13 myymälää yhdellätoista eri paikkakunnalla. Haluamme kuitenkin palvella asiakkaitamme entistä joustavammin ja laajemmin. Lokakuun viimeinen päivä aukeaa uusi, upea verkkokauppamme Nansoshop.com, joka tulee vastaamaan tähän haasteeseen mahdollistamalla ostamisen myös sellaisilla paikkakunnilla, joissa Nanson myymälöitä ei ole lähettyvillä. Töitä uuden verkkokaupan eteen on tehty hyvin pitkälti koko alkuvuoden ajan ja nyt loppua kohden vauhti vain kiihtyy.

Verhojen takana tapahtuu

Äkkiä voisi ajatella, että verkkokaupan rakentaminen ja ylläpito on vain muutaman viikon työ. Nappaat muutaman kuvan tuotteista, laitat ne verkkoon näkyville tuoteselosteen kera ja kauppa käy kuin siimaa. Todellisuus ei kuitenkaan ole ihan näin yksioikoinen. Kun ajatellaan ostosten tekemistä verkossa yleisesti kuluttajan kannalta, jolla on tarve jollekin tuotteelle, menee tilanne yksinkertaistetusti näin: kuluttaja hakee tuotetta verkosta, päätyy verkkokauppaan, lisää tuotteen ostoskoriin, maksaa sen ja jää odottelemaan, että tuote saapuu.

Verhojen takana tähän liittyy kuitenkin monen monta pienempää tai isompaa yksityiskohtaa. Jo pelkästään verkkokaupan löytyminen hakukoneen hakutuloksista vaatii erinäisiä asioita. Hakukoneoptimointi ei kuitenkaan ole allekirjoittaneen vahvinta alaa, joten ei sotkeennuta näihin kiemuroihin tämän enempää.

Oletetaan siis yksinkertaisuuden nimessä, että kuluttaja löytää tiensä verkkokauppaan tavalla tai toisella ja alkaa tutkia tuotteita. Tähän mennessä on verhojen takana täytynyt tapahtua jo vaikka mitä. Itse tuotteet on pitänyt suunnitella ja valmistaa, jokaisesta tuotteesta tulee olla vähintään yksi laadukas kuva, mieluummin useampi, sekä tarkka kuvaus itse tuotteesta ja sen ominaisuuksista.

Jokainen tuote on myös linkitettävä oikeaan osastoon tai kategoriaan, jotta asiakas löytää etsimänsä tuotteen mahdollisimman helposti erilaisilla hakutekijöillä. Ja mitkä ovat ne oikeat kategoriat, jotka olisivat mahdollisimman yksinkertaiset, mutta silti kattavat ja mahdollistaisivat helpon haun? Yhtä oikeaa vastausta ei ole ja oikeastaan vastauksia on yhtä monta kuin verkkokaupassa asiakkaita.

Jos unohdetaan kaikki nämä taustatyöt jotka mahdollistavat itse shoppailun, jää jäljelle vielä itse tilaukseen liittyvät asiat, kuten toimitustavan valinta, omien tietojen antaminen, maksaminen (useilla eri tavoilla), logistiikka ja mahdollisesti myöhemmin myös tuotteiden palautus. Tässä yksinkertaistetussa listassakin on vielä monta eri muuttujaa, erilaista käyttötapaa, joissa kaikissa verkkokaupan on toimittava kuin junan vessa (pikajunan, ei pendoliinon).

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Tätä kirjoittaessa on vielä pari viikkoa aikaa saada kaikki toimimaan, kuten äsken mainitsemani pikajunan vessa. Joka toinen päivä minut valtaa tunne, että tässähän on aikaa vielä vaikka mihin! Joka toinen päivä sitä taas ajattelee, että onkohan jossain vielä jokin asia, joka yllättää viime tipassa? Ja ehdimmekö varmistaa edes niiden asioiden toimivuuden jotka eivät varsinaisesti yllätä, eli ne asiat jotka olemme huomioineet?

Tästä pienen epätoivon ja suuren innostuksen sekamelskasta huolimatta lupaan ja vannon, että verkkokauppa tullaan lanseeraamaan ajallaan lokakuun viimeinen päivä ja vieläpä niin, että kriittisiä ongelmia sieltä ei tule löytymään.

Jos sanani syön, niin mörökölli minut vieköön. Tai sovitaanko mieluummin jotain konkreettisempaa? Jos sanani syön, niin… Ehdota sinä arvoisa lukija jotakin sopivaa rangaistusta minulle mikäli deadline ei pidä. Varaan kuitenkin itselleni vapauden valita sopiva rangaistus ehdotuksien joukosta.

Lokakuun viimeinen päivä pääset shoppailemaan omalta kotisohvaltasi Nansoshop.comiin

…ellei näin käy, valitsen kommenteista jonkin sopivan rangaistuksen itselleni ja raportoin rangaistuksen suorittamisesta täällä.

Liisa Vilen
Nanso Groupin verkkokauppavastaava

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.