Vastuullista suomalaista muotia.

Vastuullinen shoppailija

05.05.2012, Aihe: Kotimaisuus • Kirjoittaja Jaana Hyyryläinen

Vastuullinen shoppailija

En pidä itseäni enää kummoisenakaan shoppailijana. Kerran pari vuodessa toki täytyy pitää tyttöjen kesken shoppailukierros keskustan putiikeissa, ja välillä tulee innostuttua hieman liikaakin etenkin hyvissä alennusmyynneissä. Ostoskäyttäytymiseni on kuitenkin selvästi muuttunut vuosien aikana. Olen alkanut miettiä enemmän tuotteiden alkuperää, elinkaarta ja valmistajia, enkä enää tuijota hintalappuja tai osta kolmea yhden hinnalla vain siksi, että se on mahdollista. En ole silti koskaan ajatellut itseäni varsinaisena vastuullisena ostajana, enkä ole koskaan tarkemmin miettinyt, mitä se pitäisi sisällään. Ehkä pitäisi.

Tänä päivänä eletään himoshoppailijan unelma-aikaa. Tarjonnasta ei todellakaan ole pulaa, markkinat ovat täynnä tuotteita, materiaa, hyödykkeitä, turhakkeita ja kaikkea siltä väliltä. Nimikkeitä ja hintakategoriaa riittää niin, ettei tavallinen ihminen voi millään hallita kokonaisuutta tässä runsauden kaaoksessa. Mistä markkinointistrategioita ja myyntipuheita huomioimatta sitten voi erottaa, millaisia tuotteita ostamalla voi itse tukea vastuullisuusajattelua ja kestävää kehitystä? On yllättävän helppoa menettää otteensa siihen, missä menee liian halvan raja.

Tosiasia on, että raha ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä. Vastuullinen tekeminen vaatii rahaa, mutta onnistuneessa konseptissa myös tuo sitä takaisin, toisin sanoen vastuullinen tekeminen parhaimmillaan lisää kannattavuutta ja tukee kestävän kehityksen jatkumista. Jokaisella myytävällä tuotteella on olemassa kriittinen kustannusrajansa, joka mahdollistaa tuotteen valmistamisen ja kannattavan liiketoiminnan. Tämän rajan alittamiseen vaaditaan epäeettisiä ratkaisuja, mikä tekee tuotteista liian halpoja. Ja kuinka hienoa halvalla myyminen tai ostaminen loppujen lopuksi on? Vaikka joskus voisi hinnan perusteella niin päätellä, mitään tuotteita ei voida valmistaa ilman kuluja. Ei ainakaan vastuullisella tavalla, se on varmaa.

Eettisesti halpojen tuotteiden hinnat saavutetaan tehokkuuden, tuotekehityksen ja -innovaatioiden avulla. Nämä tuotteet vaativat syntyäkseen pääomaa, mutta tehokkaalla ja järkevällä toiminnalla kustannukset voidaan laittaa kuriin ja kunnioittaa myös kuluttajan kukkaroa. Välillä silti tuntuu, että normaali halpakin on liian kallista, etenkin jos valmistusmaa on Suomi, tämä armas ja kallis kotimaamme. Vaikkei kotimaisuus ole aina suoraan tae vastuullisesta toiminnasta, se on kuitenkin hyvä alku vastuulliselle ostoskäyttäytymiselle. Aina ei vain pysty kannattamaan kotimaista, vaikka sielu sitä huutaakin. Niinpä olen päättänyt, että koska pienistä pisaroista se valtamerikin muodostuu, pyrin kannattamaan kotimaista aina silloin, kun se on mahdollista. Vaikka kyse olisi kuinka pienestä asiasta, esimerkiksi maitopurkista tai sukkahousuista.

Jaana Hyyryläinen
Painoinsinööri Nokian tehtaalla

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.