Vastuullista suomalaista muotia.

Onko vaatteen alkuperällä merkitystä?

23.04.2012, Aihe: Eettisyys • Kirjoittaja Satumaija Mäki

Järjestimme viime keskiviikkona median edustajille keskustelutilaisuuden aiheesta: ”Voiko vastuullinen suomalainen vaateteollisuus olla tänä päivänä kannattavaa?” Vastausta tähän kysymykseen ei tuossa tilaisuudessa tietenkään saatu, mutta vilkasta keskustelua aihe herätti. Jäin tilaisuuden jälkeen pohtimaan, onko vaatteen alkuperällä oikeastaan merkitystä?

Kuten kaikki tiedämme, niin ensisijainen ostopäätökseen vaikuttava tekijä vaatekaupoilla on aina tuotteen ulkonäkö. Jos materiaalikin miellyttää, päädytään sovituskoppiin selvittämään kuinka vaate sopii päälle. Kaikki edellä luetellut kohdat täytyy olla kunnossa ennen kuin vaatetta edes harkitsee ostavansa. Viimeistään tässä vaiheessa huomio kiinnittyy myös hintalappuun.

Vaatteen hintaan vaikuttaa monta tekijää. Laadukas, eettiset ja ekologiset kriteerit täyttävä vaate ei voi olla halpa, eikä kotimaassa valmistettu vaate pysty hinnassa kilpailemaan Kaukoidässä valmistettuja vastaan. Tästä syystä vaatetusteollisuus on edellisten vuosikymmenten kuluessa vähentynyt Suomessa rajusti, mikä on todella sääli. Ainoastaan tuntiessamme tuotteen alkuperän voimme olla varmoja, että se on valmistettu sosiaalisesti hyväksyttävissä työolosuhteissa eikä sisällä ihmiselle tai ympäristölle myrkyllisiä aineita. Mielestäni jo tämä on hyvä syy valita kotimainen, sillä kauniita ja naisellisia vaihtoehtoja mallistoista kyllä löytyy.

Satumaija Mäki
Nanso Groupin vastuullisuusasiantuntija

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.